Αυχενικό Σύνδρομο

Ο όρος αυχενικό σύνδρομο δεν περιγράφει μια συγκεκριμένη παθολογία, αλλά ένα σύνολο παθολογιών που έχουν ως κοινό σύμπτωμα τον πόνο στην περιοχή του αυχένα, των ώμων, του άνω τμήματος του θώρακα και ορισμένες φορές του άνω άκρου. Ο ασθενής θα πρέπει να εξετάζεται από εξειδικευμένο ιατρό ώστε να τίθεται ακριβής διάγνωση για τα αίτια των συμπτωμάτων του. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αυχενικό σύνδρομο είναι μηχανικής αιτιολογίας, οφείλεται δηλαδή σε δομές της σπονδυλικής στήλης, οι οποίες είναι ευαίσθητες στη μηχανική φόρτιση. Πόνο στην περιοχή του αυχένα, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν πλήθος παθολογιών, όπως οι καρδιολογικές παθήσεις, οι όγκοι, οι ρευματικές παθήσεις, κτλ… Το στρες μπορεί, επίσης, να παίξει σπουδαίο ρόλο στην ένταση του πόνου, ιδιαίτερα αν ο ασθενής πάσχει από χρόνιο πόνο.

Το αυχενικό σύνδρομο μηχανικής αιτιολογίας, πολύ συχνά, συνοδεύεται από παρέκκλιση των φυσιολογικών κυρτωμάτων της θωρακικής και της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, καθώς και από αλλαγές στη δύναμη και στην ελαστικότητα συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων. Η περιοχή της ωμικής ζώνης, επίσης, παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των συμπτωμάτων, μιας και πολλοί μύες που εκφύονται από την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, καταφύονται στην ωμοπλάτη. Η παρέκκλιση, επομένως, στη θέση και στην κίνηση της ωμοπλάτης έχει άμεση επίδραση στον αυχένα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η αποκατάσταση του αυχενικού συνδρόμου θα πρέπει να στηρίζεται στη διόρθωση των ανισορροπιών του σώματος. Για το σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι τεχνικές του manual therapy, ώστε να βελτιωθεί η κινητικότητα των προσβεβλημένων αρθρώσεων (αυχένα, θώρακα, ώμου) και η ελαστικότητα των βραχυσμένων μυών. Επίσης, με τον κινητικό έλεγχο μπορεί να επιτευχθεί η ενδυνάμωση των αδύναμων μυϊκών ομάδων και η επανεκπαίδευση της σωστής στάσης και κίνησης της ευρύτερης περιοχής αυχένα-θώρακα-ωμοπλάτης. Το δε πρόγραμμα της αποκατάστασης θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενούς (καθημερινές δραστηριότητες, εργασία, σπορ κτλ…)